“Learned Hopefulness” - a book review by Patricia Jehle

We really have a lot more control of our minds (and emotions) than we think. I have been reading a book called “Learned Hopefulness” (2020) by Dan Tomasulo and being reminded of what is important to create resilience, and even better hopefulness for the future. “Positive images of the future carry us forward to our destiny.”

When we focus on a fixed-pie kind of world (I get 20%, so there is 80% left for the rest), we cannot really grow and move forward. This book is full of ideas, tools, and challenges to help us move our clients forward. Granted, this is a more therapeutic than coaching book, but many of the ideas can be used in coaching as well as in therapy. This book is meant to be used as a workbook to bring you forward, even if you are in a “dark place”. 

Tomasulo comes from the school of positive psychology and cites many studies that support his theories and exercises.  What he writes is that when we are familiar with negative thoughts, we head down a negative path, whereas when we change our thoughts and expectations to be positive (hopeful), we move down a positive path. Two of my favorite studies cited are the ones by Martin Seligman (et al) on “Learned Helplessness at Fifty” (2016) and Ellen Langer in “Counterclockwise” (2009). What Seligman found was that focusing on the future and what can be done creates hope and hope is most important for moving forward. Langer found that if you take septuagenarian men “back to the future” and place them in an environment where they were in their twenties and they were treated as if they were younger, and TOLD them that if they are successful, they will actually feel as they did in 1959. It worked!

Two of my biggest take aways are a reminder that self-efficacy (I am the person controlling my life) and the placebo effect are very important to moving forward.  When we feel we can make a choice, we feel better about the situation, even if that choice is limited.  When we think something will happen because of what we do (like the “back to the future” experiment), it most likely will. The placebo effect is often stronger than any drug. Our minds are really amazing organs with lots of power over how we can live.

Thus, if you need a quick “positive thinking” refresher, I do suggest reading “Learned Hopefulness”.  May it help you to bring hope to your clients.

 

Text v češtině
 

"Learned Hopefulness" - recenze knihy Patricie Jehleové

 

Svou mysl (a emoce) máme opravdu pod kontrolou mnohem více, než si myslíme. Četla jsem knihu "Learned Hopefulness" (2020) od Dana Tomasula a připomněla si, co je důležité pro vytvoření odolnosti, a ještě lépe naděje do budoucna. "Pozitivní představy o budoucnosti nás nesou vpřed k našemu osudu."

Když se soustředíme na svět typu fixní koláč (dostanu 20 %, takže na zbytek zbývá 80 %), nemůžeme skutečně růst a posouvat se vpřed. Tato kniha je plná nápadů, nástrojů a výzev, které nám pomohou posunout naše klienty vpřed. Připouštím, že se jedná spíše o terapeutickou než koučovací knihu, ale mnoho myšlenek lze využít jak v koučování, tak v terapii. Tato kniha má sloužit jako pracovní sešit, který vás posune vpřed, i když se nacházíte na "temném místě". 

Tomasulo vychází ze školy pozitivní psychologie a uvádí mnoho studií, které podporují jeho teorie a cvičení.  Píše o tom, že když jsme obeznámeni s negativními myšlenkami, vydáváme se negativní cestou, zatímco když změníme své myšlenky a očekávání na pozitivní (nadějné), vydáváme se pozitivní cestou. Dvě z mých nejoblíbenějších citovaných studií jsou studie Martina Seligmana (a dalších) "Naučená bezmocnost v padesáti" (2016) a Ellen Langerové v knize "Proti směru hodinových ručiček" (2009). Seligman zjistil, že zaměření na budoucnost a na to, co lze udělat, vytváří naději a naděje je pro posun vpřed nejdůležitější. Langerová zjistila, že pokud vezmete muže v sedmdesáti letech "zpět do budoucnosti" a umístíte je do prostředí, kde jim bylo dvacet a kde se s nimi zacházelo, jako by byli mladší, a ŘEKNETE jim, že pokud budou úspěšní, budou se skutečně cítit jako v roce 1959. Fungovalo to!

Dva z mých největších poznatků, které jsem si odnesl, jsou připomínka, že sebeúčinnost (já jsem ten, kdo řídí svůj život) a placebo efekt jsou pro posun vpřed velmi důležité.  Když máme pocit, že si můžeme vybrat, cítíme se v dané situaci lépe, i když je tato volba omezená.  Když si myslíme, že se něco stane díky tomu, co děláme (jako v experimentu "návrat do budoucnosti"), s největší pravděpodobností se to stane. Placebo efekt je často silnější než jakýkoli lék. Naše mysl je opravdu úžasný orgán, který má velkou moc nad tím, jak můžeme žít.

Pokud tedy potřebujete rychlé osvěžení "pozitivního myšlení", doporučuji přečíst si knihu "Learned Hopefulness".  Kéž vám pomůže přinést naději vašim klientům.